måndag 2 augusti 2010

Choklad + hallon = sant















En favorit i repris... Cissis brownietårta med blåbärsmousse har jag gjort tidigare och jag kände redan då att hallon kanske skulle passa ännu bättre tillsammans med chokladen. Denna är min egen personliga favorit!

Brownietårta med hallonmousse

150 g mörk choklad, 70 %
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1/2 dl mörkt muscovadosocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl


6 gelatinblad
250 g hallon
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde


  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
  • Smält chokladen i vattenbad
  • Rör ihop smör och socker
  • Rör ner äggen, ett i taget och blanda med chokladen
  • Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter
  • Låt kakan kallna i formen

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
  • Mixa hallonen till puré, sila bort kärnorna
  • Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med hallonen
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem i kastrull på svag värme. Rör ner dem i äggsmeten
  • Blanda ner gräddfilen
  • Vispa grädden och vänd ner den i smeten
  • Häll smeten i formen, på den helt avsvalnade kakan
  • Låt stå i kyl minst 5 timmar

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det ser ut

Marielle sa...

Mm, både god och vacker att se på ;-)