lördag 10 december 2011

I ett hus vid skogens slut...

Ur det här huset kikar ingen tomte fram men däremot är det fyllt till bredden med Leilas underbara chocolate crackles, eller snökakor, som de också kallas. Jag tycker det blir så fint när florsockret krackelerar och chokladkakan tittar fram.






















Det här blir kvällens gåbort-present då vi ska på Nobelmiddag!


































Leilas chocolate crackles, snöiga kakor.

100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk nystött kardemumma
0,25 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något.
Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget.
Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.

Inga kommentarer: