fredag 30 mars 2012

Sockerbullar

Sockerbullar, vaniljbullar, krämbullar. Kärt barn har många namn!
Receptet kommer från Expressens Baka-bilaga och försvann så fort ner i familjens magar att kameran inte hann tas fram och därför är bilden lånad från "Växelhäxans mat och bakblogg".



Sockerbullar  40 - 50 st

Vetedeg

75 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15 - 16 dl vetemjöl

Vaniljkräm

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl socker
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk vaniljsocker

Garnering

Smält smör
Socker


  • Vispa ihop grädde, mjölk, äggulor, socker och maizena i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
  • Låt svalna och rör i vaniljsocker.
  • Gör grunddegen och låt vila 15 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och kavla ut varje del till en platta. Skär i rutor, ca 10 x 10 cm.
  • Lägg en klick fyllning på varje platta och vik in hörnen. Tryck ihop till en bulle och lägg med skarven ner i formar eller på plåt med bakpapper.
  • Låt jäsa ca 1 timme. Tryck försiktigt på en bulle, degen ska åka ut igen och bullen återfå sin form, då är de färdigjästa.
  • Grädda i ugn, 225 grader, ca 8-10 minuter.
  • Vid servering, pensla med smält smör och doppa i socker.

Inga kommentarer: