onsdag 2 maj 2012

Tiramisu

Valborgskvällen spenderades med intag av god mat i goda vänners sällskap... Efterätten var suveränt god och även om jag ätit den tidigare var det första gången jag gjorde den själv. Första men inte sista kan jag meddela...
















Receptet kommer från ursprungligen från Leila och heter Enzo's tiramisu. Jag har modifierat det en smula!


3,5 – 4 dl espresso eller starkt vanligt kaffe
4 ägg
1 dl strösocker
500mascarponeost
3 msk Amarettolikör
3 dl vispgrädde
300savoiardikex (italienska söta kex)
3 msk kakao

Gör så här


1. Koka kaffet och låt det svalna i en skål, blanda i likören.
2. Separera äggen och vispa äggulor fluffigt med hälften av strösockret. Spara äggvitorna!
3. Rör mascarponeosten krämig och blanda den med äggulorna.
4. Vispa grädden fluffig, vänd försiktigt samman med smeten.
5. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt resterande strösocker och vispa tills det är blankt och marängaktigt. Vänd försiktigt samman med ägg- och gräddsmeten.
6. Skeda ut lite i botten av en serveringsform/glas.
7. Doppa hastigt ett kex i taget i det kalla kaffet och fyll botten av formen.
8. Skeda över ett lager smet och pudra med kakao.
9. Upprepa med ett till lager doppade kex, smet och kakao.
10. Upprepa eventuellt en gång till beroende på storleken av formen.


Denna efterrätt blir bäst om den får stå och gotta till sig i kylskåpet, så gör den helst en eller två dagar innan den ska serveras!



Inga kommentarer: