torsdag 27 januari 2011

Gotlandsbullar
















Gotlandsbullar

50 g jäst
5 dl mjölk
1½ dl socker
100 g smör
1 påse malen kardemumma (17 g)
1 tsk krossade kardemummakärnor
12-14 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm blandningen till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke och slå över mjölkblandningen.
Rör tills jästen löst sig helt och blanda sedan ner socker och kardemumma.
Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken.
Jäs i 30 minuter under duk.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar. Rulla varje del till en tjock längd (ca 50 cm lång) och skär i 18-20 delar.
Gör knutar eller kringlor.
Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper och jäs under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ungefär 8-10 minuter.



Inga kommentarer: