söndag 27 juni 2010

Enklaste frukostbullarna















Världens enklaste och godaste frukostbullar rör man bara ihop degen till på kvällen, låter den sedan kalljäsa i kylen över natten och bakar ut på morgonen. Det går inte att misslyckas och brödet lär garanterat göra succé! Orginalreceptet finns på Martin Johanssons blogg Pain de Martin och heter Fikon- och pumpafröbullar. Jag har modifierat, experimenterat och provat lite olika mjölsorter samt även provat med aprikoser istället för fikon. Båda varianterna är lika goda!

På kvällen rör du i en bunke ihop:

Ca 320 g vatten
5 g färskt jäst
Ca 390-400 g vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl
50 g torkade fikon, klippta i mindre bitar
25 g pumpafrö
6-9 g salt

Blanda degen en kort stund, plasta in och ställ i kylen över natten. På morgonen sätter du ugnen på full värme, 250-275 grader, med en plåt eller baksten mitt i ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut degen försiktigt till en rektangel och vik en gång på mitten. Pensla med vatten, strö på pumpafrö och lite mjöl. Låt jäsa medan ugnen blir varm, ca 45-60 minuter.
Dela degen i ca 8-12 bitar, beroende på hur stora frukostbullar du vill ha. Lägg bullarna på bakplåtspapper som du sedan skjutsar in på den varma plåten/bakstenen. Hiva in några isbitar på den nedersta oömma plåten, det ger brödet fin knaprig yta.
Sänk genast värmen till 250 grader och låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg, ca 15-20 minuter.

3 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Låter som goda bröd, bröd som får jäsa i kylen över natten är perfekt, alltid gott med nybakat bröd på morgonen

Jenny. sa...

Oj, de såg verkligen supergoda ut !! Kan man ha både vetemjöl special och dinkelsikt och vilka mängder tror du blir bäst ??
Härlig blogg btw.

Marielle sa...

Jenny, det är nog inga problem att blanda mjölsorter. Det brukar jag göra, även om jag inte har gjort det med just de här bröden. Prova med hälften av varje, det skulle jag göra... kanske att du behöver mer vatten, men prova dig fram så går det säkert bra! Lycka till!