En riktig vuxenkaka med rommarinerade russin och mörk choklad. Den kräver lite planering då russinen ska marineras i god tid innan baket samt att kakan smakar som allra bäst efter 1-2 dagar i kylen.
Romrussinkaka
1 ½ dl sultanrussin (jag använde vanliga russin)
½ - 1 dl mörk rom
100 g sötmandel
200 g mörk choklad, 70 %
200 g smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Garnering: Kakao
Gör så här:
Lägg russinen i rom i minst 8 timmar, gärna flera dagar innan du tänkt baka kakan.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skålla och skala mandeln.
Grovhacka mandeln.
Bryt chokladen i bitar.
Lägg smöret i en kastrull och låt chokladen smälta i smöret under omrörning. Låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ned i chokladsmeten.
Blanda ner äggvispet och russinen.
Klä botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smörj formens kanter.
Häll i smeten i formen och strö över mandeln.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter (jag gräddade ca 18 minuter då jag gillar en kladdig kaka).
Kakan ska vara lös i mitten när du tar ut den ur ugnen.
Låt svalna och ställ den kallt över natten, gärna längre.
Pudra kakao över kakan och servera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar