lördag 20 november 2010

Säsongens första lussekatter...

Julstämningen infann sig tidigt i år hos oss. Julgardinerna i köket sitter redan uppe och i morgon tänker jag plocka fram julstjärnor och ljusstakar. För första gången någonsin bakar vi lussekatter redan i november. I år provar jag dessutom ett nytt laktosfritt recept!



Laktosfria lussekatter, 24 st

50 g jäst
100 g laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk
250 g laktosfri gräddfil
2-3 påsar saffran
1 1/2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

russin till garnering
ägg till pensling

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader.
  • Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt gräddfil, sirap, salt och ca 15 dl av mjölet.
  • Arbeta degen blank och smidig, tills den släpper bunkens kanter.¨
  • Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  • Arbeta ihop degen på mjölat bakbord, baka ut till lussekatter.
  • Lägg på papprade plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills de fått fin färg.

1 kommentar:

Cupcakesfluffan sa...

Lussekatter som är så gott, tänkte ta och baka det nästa helg