fredag 19 november 2010

Smarriga formar


















I senaste numret av tidningen Hembakat finns dessa goda småkakor. Lätta att baka och goda att äta!!! I receptet står det att det ska bli ca 70 kakor, men jag fick bara ut drygt hälften, runt 40 stycken. Tänk på att inte lägga i för mycket smet i formarna, det ser lite ynkligt ut, men smeten pöser upp för att sedan sjunka ihop när man tar ut kakorna ur ugnen för att lägga på choklad- och nötsmeten.


Smarriga formar

200 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Chokladsmet

125 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 msk grädde
1 msk kakao
3/4 msk vetemjöl
75 g hackad mandel


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret och låt det svalna. Häll det över havregrynen.
  • Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan alla ingredienser försiktigt.
  • Ställ ut småbrödsformar på plåtar. Klicka ner ca 1 tsk smet i varje form, inte mera för det pöser upp.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Kakorna ska inte vara genimgräddade.
  • Gör chokladsmeten. Blanda smör, socker, kakao, mjöl och grädde i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca 5 -7 minuter.Rör om då och då och rör sedan ner mandeln.
  • Klicka lite smet på kakorna och grädda i ytterligare 2 minuter i ugn.

1 kommentar:

Marie sa...

Ser ju farligt goda ut. De måste jag testa någon gång.