Sonen kom hem från skolan härom dagen och berättade om det goda hembakade brödet de hade fått till soppan. Han hade till och med frågat "mattanten" efter receptet, så gott tyckte han att det var! Igår låg receptet i ryggsäcken och idag provbakade jag. Det fick betyget godkänt även här hemma, fast jag gjorde bullar istället för limpa!
Rågsiktslimpa/bullar
5 dl vatten
0,5 dl olja eller 50 g smör
50 g jäst
0,5 dl sirap
1 msk salt
Ca 14 dl rågsikt
- Häll oljan eller smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till ca 37 grader, fingervarmt.
- Finfördela jästen i en bunke.
- Häll degvätskan i skålen och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt sirap, salt och rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen väl tills den blir smidig och släpper bunken.
- Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
- Dela degen i antingen två delar och forma till limpor, eller ca 12 bitar och forma till bullar.
- Låt limporna/bullarna jäsa övertäckta på papprad plåt i ca 30 minuter.
- Grädda i 200 grader tills bröden får fin färg. Ca 25-30 minuter för limpor och ca 15-20 minuter för bullar.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar