Inne på bloggen bakasockerfritt hittade jag recept på hemmagjort jordötssmör och nötcreme. Jordötssmöret smakar väldigt likt köpevarianten medan nötcremen inte ska förväntas lika nutella, det gör den inte, men god ändå!
Jordnötssmör
250 gram salta jordnötter
60 gram rumsvarmt smör eller ca ett par msk kokosolja
1-2 krm vaniljpulver
4 msk stevia strö
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och stevia strö (efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör efter önskad smak och konsistens, alternativt kokosolja (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör).
Nutella
175 gram hasselnötter utan skal
ca 4½ - 5 ½ msk Stevia strö (efter smak)
ca 2 ½- 3 msk kakao
ca 15 - 20 gram kokosolja
1 krm vaniljpulver
Mixa nötterna i en matberedare/mixer (jag använde mig av en stavmixer och mixar lite i taget) tills det blir till lite av en massa. Tillsätt kakao, sötning efter smak, kokosolja och vaniljpulver och mixa tills allt blandas till en "röra". Tillsätt mer kokosolja om du vill ha en mindre tjock nutella. Smaka av och känn om det smakar som du vill!
Här finns orginalrecepten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar