Dagens utlovade vackra väder har lyst med sin frånvaro så jag har istället spenderat dagen i köket. Ett riktigt arbetspass blev det, åtta timmar senare kan jag meddela att jag är lite rikare. Nämligen tre liter svartvinbärssaft, tre burkar gelé, fyra burkar marmelad, scones, tolv bagels och ett gäng knäckebröd rikare!
Scones
7 1/2 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
Ägg, mandelspån och råsocker till pensling
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, salt, bakpulver, och råsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.
Platta ut degen, ca 3 cm tjock, och stansa ut ringar.
Lägg dem på pappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker och mandelspån.
Grädda gyllene nitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Pernillas knäckebröd
2 dl Polenta
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl krossade linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
flingsalt
Rör ihop allt, utom flingsalt, med 2 1/2 dl kokande vatten.
Bred ut på plåt med bakplåtspapper så tunt du kan.
Markera rutor.
Strö över flingsalt.
Grädda i ugn, 150 grader, i ca 45-60 minuter.
Kanel- och russinbagels
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 1/2 tsk salt
2 msk honung
ca 14 dl vetemjöl special
1 1/2 dl russin
1 1/2 msk kanel
Vatten till kokning och uppvispad äggvita till pensling
Smula jästen och lös upp med vatten, salt, honung, kanel och russin.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter, degen ska vara stum och ganska hård.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 bitar.
Forma varje bit till en bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.
Jäs bagelsen under bakduk på papprad plåt i ca 45 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka degringarna i vattnet, några i taget, i ca 2-3 minuter på varje sida.
Låt dem torka på en kökshanduk.
Lägg bagelsen på papprade plåten, pensla med uppvispad äggvita och grädda gyllene i mitten av ugnen, ca 15-25 minuter.
2 kommentarer:
Oj det blev visst mycket bakat hos dig idag, blev allt lite sugen på scones, får nog bli det till frukost imorgon
Jaa, det var en produktiv dag i köket! Scones är väldigt gott!!!
Skicka en kommentar