onsdag 15 september 2010

Plommontider


Plommon är en av mina favoritfrukter! Tyvärr finns inga fruktträd alls på vår lilla gräsplätt, därför är lyckan extra stor då vänliga själar vill skänka bort av sin skörd. Tack S & J för plommonen, leverans av färdig produkt utlovas inom kort!


Plommon i konjak

1 kg plommon
6 dl vatten
4 dl strösocker
Pressad saft av 1 citron
2 kanelstänger
1 vaniljstång
1 dl konjak

Skölj och halvera plommonen. Plocka ur kärnorna. Lägg plommonen i en väl rengjord glasburk.
Häll vatten, socker, citronsaft och kanelstänger i en kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg i frön och stång i kastrullen.
Koka lagen under lock i ca 5-10 minuter.
Ta från värmen och häll i konjaken.
Häll den varma lagen över plommonen och låt svalna. Sätt på lock och förvara i kylen.
Låt smakerna mogna minst en vecka innan plommonen serveras.
Servera gärna tillsammans med glass eller vispad grädde.



Plommon- och passionsmarmelad

800 g plommon
1/2 dl vatten
700 g syltsocker
3 passionsfrukter

Halvera och kärna ur plommonen, skär dem i klyftor.
Koka dem med vattnet ca 5 minuter, rör under tiden.
Tillsätt syltsocker och innehållet från tre passionsfrukter.
Koka ytterligare 5 minuter, skumma om så behövs.
Häll upp på rengjorda burkar och förslut direkt.
Förvara marmeladen svalt.


Plommonmarmelad med Amaretto och mandelspån...

Följ receptet ovan men byt ut passionsfrukten mot ca 1 dl Amarettolikör och 1 påse mandelspån. Detta rörs i efter att marmeladen kokat, precis innan det hälls upp på burkar.

2 kommentarer:

sanna sa...

vad gott det ser ut :)

Marielle sa...

Ja, visst gör det! Det blir ju så underbar färg av plommonen... har dock inte smakat än, väntar till helgen då det blir scones med marmelad till frukost, och det andra till efterrätt!!!