lördag 2 oktober 2010

Äppelkaka från Brösarp


Svenska äpplen är underbara och nu finns en uppsjö av sorter att välja mellan. Min favorit just nu är Discovery... i väntan på den absoluta favoriten av alla äpplen - Ingrid Marie!

Hittade ett recept på äppelkaka som till och med föll den kräsna dottern i smaken, hon gillar inte "mjuk frukt" i bakverk annars, men den här kakan fick klart godkänt!

















Äppelkaka från Brösarp

300 g mandelmassa. rumstempererat och i bitar
1 1/2 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraiche
2-3 äpplen, t.ex. Discovery
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma, jag tog en av varje

  • Rör mandelmassa och socker med elvisp till en grynig massa.
  • Tillsätt smöret och vispa ca 5 minuter.
  • Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt vispa.
  • Rör ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och crème fraiche.
  • Häll i smord och bröad rund form, ca 24 cm.
  • Tvätta, kärna ur och skär äpplena i klyftor eller tärningar.
  • Blanda äpplena med sirap och kanel/kardemumma och stick ner klyftorna i smeten (eller bred ut tärningarna över smeten).
  • Grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter.
  • Servera med vaniljsås, glass, grädde eller mascarpone som du blandat med vaniljsocker, vanilj och rivet citronskal!

3 kommentarer:

Malin sa...

kanske så att jag med kan äta den här äppelkakan med då, jag som inte heller gillar varm-mjuk frukt..;)

Cupcakesfluffan sa...

Låter som en himla god äppelkaka

Marielle sa...

Du kan ju ta bara ett äpple, eller göra som B tyckte att jag skulle göra nästa gång, inget äpple alls... fast då blir det ju ingen äpplekaka svarade jag... Nej, men den blir godare då!!!