onsdag 22 december 2010

Julkorv, Mariannetryffel och ett lyckat experiment...






















En jul utan korv, vad vore det? Speciellt när det handlar om chokladkorv... Hittade ett spännande recept i boken Kärleksmums av Emma Hamberg och Anette Rosvall som jag absolut ville prova. Och visst ser det ut som en korv, en godissalami!

Julkorv

50 g smör
125 g mörk choklad
150 g grovt hackade sötmandlar
20 st Mariekex, krossade
1/2 dl apelsinmarmelad
100 g russin
2 msk rom
florsocker

Lägg russinen att marinera i rom i god tid innan du har tänkt börja med korven.
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull och blanda sedan ner övriga ingredienser, utan florsockret.
Blanda noga och låt sedan kallna i kylen.
Häll upp smeten på en skärbräda och forma den till en korv, rulla in den i plastfolie och låt stå i kylskåp över natten. Rulla sedan i florsocker.

Mariannetryffel

2 dl grädde
200 g mörk choklad, hackad
200 g ljus choklad, hackad
150 g (ca 30 st) Mariannekarameller
Florsocker alt. kakao till dekoration


Koka upp grädden.
Tillsätt den hackade chokladen. Låt den smälta och blanda  tills det blir en tjock jämn smet.
Låt blandningen svalna lite.
Krossa Mariannekaramellerna i matberedaren och blanda ner krosset i grädd- och chokladsmeten.
Låt blandningen stelna i kylen.
Rulla bollar av smeten som du vänder i florsocker eller kakao.
Förvara svalt.

Det lyckade experimentet

Följ ovanstående recept, men byt ut Mariannekaramellerna mot Turkisk peppar som du krossar i matberedaren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mumms-filli-babba!!

Igår gjorde jag egen rödbetssallad. Lite syrlig och fräsch med äpple i.
Superenkel: Tärnade inlagda rödbettor + tärnade äppleklyftor + creme fraishe + krydda efter smak (jag hoppar kryddningen). Blanda allt och låt det få stå och dra till sig en stund.