söndag 5 december 2010

Tryffel, tryffel, tryffel... och ischoklad


Systrarna Eisenmans muscovadotryffel

175 g mörk choklad, 60 - 70%
3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 dl grädde
2 msk smör

  • Koka upp grädde, smör och socker.
  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Häll grädden över chokladen, låt stå en stund.
  • Rör försiktigt tills chokladen smälter.
  • Låt svalna något.
  • Häll tryffeln i en liten pappersklädd form. 
  • Ställ tryffeln kallt tills den stelnat.
  • Skär i bitar och vänd i kakao.
Det blir ca 20 tryfflar.





Romrussintryffel

Lägg ca 1/2 dl russin i en burk och häll på mörk rom så att det täcker. Gör detta i god tid innan, gärna flera dagar i förväg, så att russinen hinner suga åt sig rom.

175 g mörk choklad, 70 %
1 dl grädde
2 msk smör
1/2 dl socker

russin
rom

  • Koka upp grädde, smör och socker.
  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Häll grädden över chokladen och rör försiktigt till det smälter.
  • Häll av överflödig rom från russinburken, häll sedan i russinen i chokladsmeten och rör om.
  • Häll i ischokladformar, eller rulla bollar i kakao då smeten svalnat.

Hallontryffel

175 g mörk choklad 70%, gärna med hallonsmak
1 dl grädde
2 msk smör
1/2 - 1 dl hallonsylt

  • Koka upp grädde och smör.
  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Häll grädden över chokladen och rör tills den smält.
  • Tillsätt hallonsylt och blanda väl.
  • Häll tryffeln i formar, eller forma till bollar som rullas i kakao eller florsocker.


Laktosfri vit ischoklad

100 g kokosfett
200 g vit choklad, jag använde Bonvitas laktosfria, gjord på rismjölk

Ev. dekoration

  • Smält kokosfettet försiktigt på mellanhög värme.
  • Hacka chokladen.
  • Häll i chokladen i fettet och rör till det smält.
  • Häll i formar och låt stelna.
  • Dekorera eventuellt med silverkulor, strössel eller non stop

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oooooh, gott!! Hallontryffeln kanske man skulle testa, då med någon sockerfri hallonsylt (om det nu finns). Kram Anja!

bakmammorna sa...

Å vilka godsaker!!! Mmmmm vad sugen jag blir, jättefina!

Marielle sa...

Jag skulle koka lite frysta hallon till puré och smaksätta med det, kanske söta en aning med Stevia. Använder du det? Jag köpte det via nätet när jag körde lchf. Annars går det ju precis lika bra utan socker! De är jättegoda!

Cupcakesfluffan sa...

Så gott, skulle gjort vit ischoklad idag men glömt köpa ischokladsformar så det får bli nästa vecka istället