Jag utgick från Leilas recept, men modifierade det en smula.
Schwarzwaldtårta
6 st äggvitor
1 dl strösocker100 g hasselnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
12 dl grädde
1 msk Cointreau (jag tog inte detta)
1 st apelsin, skalet (jag tog inte detta)
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt skum.
Mixa hasselnötterna i en matberedare och blanda ner dem i marängen.
Måtta ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper.
Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dem krispiga i cirka 50 minuter. De kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka.
Temperera chokladen. Smält 100 gram choklad i ett vattenbad.
Tag av från värmen och rör ner 200 gram finhackad choklad i den smälta chokladen.
Låt svalna och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp av en palett.
Låt den stelna. Man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat.
Pensla även bottnarna med smält choklad på ena sidan.
Vispa grädden fluffig och smaksätt med Cointreau och rivet apelsinskal.
Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan.
Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan.
Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan
OBS! I andra recept står det att bottnarna ska gräddas i ca 15 minuter och mina hade fått mycket färg redan då, så efter ca 20 minuter tog jag ut dem. Blev osäker på om det kanske står fel tidsangivelse i Leilas, 50 minuter låter länge.
Den ser väldigt god ut och nu väntar vi bara på att självaste födelsedagsbarnet ska komma hem!! Grattis på födelsedagen Dennis!
1 kommentar:
Så gott det ser ut, sambons önsketårta när han fyller år är budapestrulle eller pinocchiotårta
Skicka en kommentar