Tekakor är sonens favorit när det kommer till matbröd. I senaste numret av Allt om Mat finns ett recept, snarlikt det jag brukar baka efter, men väl värt att prova.
Tekakor, 20 st
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl (660 g) vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör
Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 5 minuter. Rör om och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt havre- och mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt honung/sirap, äggula och salt.
Blanda ner mjöl och rör tills degen blir smidig.
Klicka i smöret och arbeta in det i degen.
Pudra över mjöl och låt jäsa, övertäckt, i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
Forma till bullar och lägg glest på pappersklädd plåt. Låt jäsa 5 minuter.
Platta ut bullarna och nagga med gaffel. Låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.
Låt svalna på galler.
1 kommentar:
Tekakor är alltid gott, bakade lite i veckan som var, perfekta att ha i frysen
Skicka en kommentar