torsdag 15 juli 2010

Kolapaj














Det har varit dåligt med bakandet ett tag nu. Jobb upptar en stor del av min tid och på lediga dagar är det sol och bad som gäller. Och skulle det mot all förmodan finnas tid, lust och ork över till bak blir det kalljäst frukostbröd för hela slanten, och det finns ju redan här på bloggen!
Här kommer istället en gammal favorit... kolapaj. Söt och mäktig. Avnjuts i små bitar, gärna med en klick grädde och sommarbär som tillbehör.

Kolapaj

3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
2 msk råsocker

Hacka ihop och tryck ut i en form, ca 25 cm diameter. Låt stå kallt ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Koka upp
1½ dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl ljus sirap

Sjud i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör i 200 g mörk choklad och rör tills den smält. Låt svalna lite och häll i pajskalet. Låt stå kallt, gärna över natten. Servera med vispad grädde och bär.

5 kommentarer:

mammamia sa...

blir att testa kanske till makens födelsedag

Cupcakesfluffan sa...

Kolapaj låter verkligen söt och gott, det passar mig perfekt, gottegris som jag är :-)

Marielle sa...

Samma här, det kan knappast bli för sött ;-)

Marielle sa...

Om maken gillar sött går den garanterat hem, min sambo tyckte dock den var alldeles för söt...

Anonym sa...

Den ser ju helt underbar ut!!